- Advertisement -spot_img
Ana SayfaGÜNDEMTürkiye Kripto Paraya Yasak Getirdi

Türkiye Kripto Paraya Yasak Getirdi

- Advertisement -spot_img

Merkez Bankası kripto para ve varlıkların ödemelerde kullanılmasını yasakladı. Kararın ardından, Bitcoin’in değerinde yüzde 4 gerileme kaydedildi.

Dün gece Resmi Gazete’de yayınlanan kararla ilgili olarak Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır” denildi.

Bazı ekonomistler, geçen ay enflasyonun yüzde 16’ya ulaştığı Türkiye’de, son dönemlerde piyasaları hareketlendiren kripto paranın yasaklanmasının ülke ekonomisinde olumsuz etki yaratacağı görüşünde.

Reuters’ın haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) karşı çıktığı kararın ardından, son dönemlerde kullanım oranı artan Bitocin kripto paranın değeri bugün yüzde 4,6 oranında geriledi. Daha az oranda kullanılan Ethereum ve XRP kripto paralarının ise yüzde 6 ila 12 oranında düştüğü belirtiliyor.

Rolls-Royce ve Lotus otomobillerinin Türkiye’de dağıtımından sorumlu Royal Motors firması hafta başında aldığı kararla Türkiye’de ödemeler için kripto para kabul eden ilk işletme olmuştu.

Tesla ve Expedia Group gibi büyük şirketler dahil bir dizi uluslararası firma kripto ödemeleri kabul ediyor ancak bu ödeme yönteminin ticarette kullanımı hala fazla yaygın değil.

Ekonomileri güçlü ülkelerde yönetimler genel olarak kripto paranın kullanımını tamamen yasaklamak yerine bununla ilgili kuralları daha belirgin ve etkili hale getirme çabasında. Ticaretle uğraşanlar arasında ise, bu tür yasakların uygulamasının oldukça zor olduğu görüşü hakim.

Kaynak: VOA /Reuters

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img