- Advertisement -spot_img
Ana SayfaABDBiden: Kovid-19 ölümleri şubatta toplam 500 bine ulaşabilir

Biden: Kovid-19 ölümleri şubatta toplam 500 bine ulaşabilir

- Advertisement -spot_img

Başkanlığı devralmasının ardından Beyaz Saray’da ilk konuşmasını yapan Joe Biden, Kovid-19 kaynaklı ölümlerin şubat ayında 500 bine ulaşabileceğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, görevi devralmasının ardından Beyaz Saray’da ilk basın toplantısını gerçekleştirerek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizine değindi.

Göreve geldikten birkaç saat sonra Donald Trump dönemi politikalarının geri çevrilmesine yönelik 17 kararname imzalayan Biden, bugün Kovid-19 salgınına yoğunlaştı. Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, yönetiminin virüsle mücadele stratejisini duyurdu ve bir dizi kararname ile başkanlık emrine imza attı.

ABD Başkanı Biden, “Son 4 yılda, federal hükümete acil durumlarda eyleme geçmesi, odaklanması ve koordinasyonu sağlaması için güvenememiştik. Kovid-19’da gördüğümüz trajik başarısızlığın nedeni de buydu” ifadelerini kullandı.

‘Yardım yolda’

Biden, yaptığı açıklamada, iyileşmeye kadar ‘işlerin daha da kötüye gitmeye devam edeceğini’ dile getiren “Bu karmaşaya bir gecede girmedik ve yaşananları tersine çevirmemiz aylar alacak” ifadelerini kullandı.

Yeni çabaların etkisini göstermesine kadar virüs kaynaklı vaka ve ölümlerde artışın devam edeceğini belirten Biden, Kovid-19’a bağlı ölümlerin önümüzdeki ay toplamda 500 bine ulaşabileceğini kaydetti.

Kürsüde, yönetiminin 198 sayfalık Kovid-19’la mücadele planını eline bulunduran Biden, ayrıca “Çok dürüstçe söylüyorum ki, bu virüsü aşacağız. Pandemiyi yenmek için ulusal bir stratejimiz olacak. Gerekli yardımlar yolda” dedi.

‘İlk 100 günde 100 milyon kişiyi aşılama’ hedefi

ABD Başkanı, görevdeki ilk 100 gününde ana hedefinin 100 milyon Amerikalıyı aşılamak olduğunu ifade ederek, bu amaç doğrultusunda mümkün olan her şeyi yapacaklarını belirtti.

Biden, ayrıca tıp uzmanlarının paylaştığı maske kullanımının nisan ayına kadar 50 bin kişinin hayatını kurtarabileceği yönündeki tahminini hatırlatarak, federal binalarda maske kullanımının zorunlu olmasına yönelik bir kararname imzaladığını ve yakında aynı kararın otobüs, tren ve uçaklarda da geçerli olacağını kaydetti.

Maske takmanın ‘vatanperver bir eylem’ olduğuna vurgu yapan ABD Başkanı, “Yapabileceğimiz en iyi şey bu, aşılardan daha önemli” dedi.

Toplu aşılama merkezleri kurulması talimatı

Federal Acil Durum Yönetim Ajansı’na toplu aşılama merkezleri kurma talimatı verdiğini ifade eden Biden, 8 Şubat’a kadar Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) federal düzeyde yerel eczanelere Kovid-19 aşıları göndermek için program başlatacağı ve Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın da aşıyı uygulayabilecek tıp uzmanları havuzunu genişleteceği bilgilerini verdi.

ABD’de virüs nedeniyle ölenlerin sayısının 2. Dünya Savaşı’nda ölen Amerikalıların sayısını aştığını belirten Biden, “Bugün bir savaşın içindeyiz” dedi. Biden, aşı ve test için gerekli ihtiyaçların karşılanması amacıyla kendisine özel sektörün üretimini yönlendirme hakkı veren ‘Savunma Üretim Yasası’nı harekete geçireceğini söyledi.

Öte yandan ABD Başkanı, her eyalet için federal Kovid-19 irtibat büroları kurulduğunu kaydederek, gereken yerlerde bol mitarda test yapılabilmesini sağlama amacıyla federal düzeyde bir Kovid-19 test kurulunun oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

Aşıya karşı tereddütle mücadele vurgusu

Biden, ayrıca ‘eşitliğin, aldıkları her kararın merkezinde yer almasını sağlamak için’ de Sağlık Eşitliği Görev Gücü’nün kurulduğunu duyurdu. ABD Başkanı, görevlerinden birinin de dezenformasyon ve aşıya karşı tereddütle mücadele olduğunu belirtti.

Son olarak Biden, halkın güvenini yeniden kazanmak adına, bilim insanları ve tıp uzmanlarının doğrudan halkla iletişim kurmasını, siyasi müdahalelerden uzak ve yalnızca bilim ve sağlığa dayalı kararlar almasını sağlayacağını söyledi.

Kaynak: Sputnık

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin
16,985BeğenenlerBeğen
2,458TakipçilerTakip Et
61,453AboneAbone Ol
Okumalısınız!
- Advertisement -spot_img
Related News
- Advertisement -spot_img